Roken en te weinig lichaamsbeweging zijn veelvoorkomende, vermijdbare risicofactoren voor aandoeningen zoals cardiovasculaire ziekten en astma. Veel mensen willen dan ook graag gezond leven, maar helaas is dit nog niet zo makkelijk. Het Perfect Fit-project wil mensen daarom helpen naar een gezonder leven. Binnen het project werken onderzoekers vanuit verschillende disciplines samen om een digitale coach (een chatbot in een smartphone applicatie) te ontwikkelen die mensen kan ondersteunen bij stoppen met roken en meer bewegen.

 

Het Perfect Fit programma en de digitale coach

Uit eerder onderzoek blijkt dat het slim kan zijn om rook- en beweeggedrag tegelijkertijd aan te pakken. Door te stoppen met roken kun je bijvoorbeeld fitter worden, waardoor bewegen makkelijker wordt. Andersom kan bewegen helpen bij stoppen met roken, doordat het de rookbehoefte kan verminderen. De Perfect Fit digitale coach helpt daarom bij het stoppen met roken én met meer bewegen. Zo sla je twee vliegen in één klap. Naast dat het Perfect Fit programma ondersteuning biedt bij meerdere gedragsveranderingen, is de ondersteuning ook op elk gewenst moment beschikbaar. De digitale coach is namelijk geen echt mens, maar een slimme computer op je telefoon die dag en nacht beschikbaar is. Zo kan de coach hulp bieden bij alle moeilijke momenten. Tot slot weten we dat één aanpak vaak niet voor iedereen werkt. Daarom is de digitale coach op maat gemaakt, zodat deze aansluit bij de behoeften van de gebruikers. Als gebruiker kun je bijvoorbeeld coachingvoorkeuren aangeven en oefeningen voor stoppen met roken en meer bewegen kiezen die bij jou passen. Daarnaast is het Perfect Fit programma zo toegankelijk mogelijk gemaakt, bijvoorbeeld door eenvoudig taalgebruik en video’s. 

 

Het onderzoek

Vanaf half september 2023 starten we een groot onderzoek naar het Perfect Fit programma en de digitale coach. Met dit onderzoek willen we erachter komen of het Perfect Fit programma inderdaad kan helpen bij het stoppen met roken en meer bewegen. Deelnemers van het onderzoek krijgen toegang tot het Perfect Fit programma. Dit bestaat uit persoonlijke begeleiding van de digitale coach via een smartphone app, gedurende ongeveer 15 weken. Ook krijgen deelnemers een horloge (smartwatch) te leen die tijdens het hele programma hun beweging (aantal stappen per dag) bijhoudt. De digitale coach helpt deelnemers om te stoppen met roken en meer te bewegen. Het Perfect Fit programma zal er voor iedereen anders uit zien, om zo aan te sluiten bij de wensen van de deelnemer. De verwachting is dat het programma gemiddeld ongeveer 20-25 minuten per week kost. Ook vragen we deelnemers om 5 keer een vragenlijst in te vullen: voorafgaand aan en direct na afloop van het programma én 2, 6 en 12 maanden nadat het programma afgelopen is. Dit helpt ons om het Perfect Fit programma goed te kunnen onderzoeken. 

 

Interesse in deelname?

Zou je graag hulp willen bij stoppen met roken en meer bewegen? En lijkt het je leuk om deel te nemen aan wetenschappelijk onderzoek? Wij zoeken nog deelnemers voor het Perfect Fit programma. Wanneer je meedoet krijg je een volledig gepersonaliseerd stoppen met roken programma aangeboden, waarbij de digitale coach je ook helpt om meer te bewegen. Daarnaast ontvang je een smartwatch om je beweging bij te houden. De smartwatch mag je na afloop van het onderzoek houden, als je voldoende vragenlijsten invult. Daarnaast draag je bij aan de ontwikkeling van een nieuw stoppen met roken programma. Meedoen kan vanaf half september 2023. 

 

Je aanmelden voor het onderzoek kan via deze website: https://perfectfit-onderzoek.nl. Of stuur een e-mail met daarin je naam en telefoonnummer naar: perfectfit@lumc.nl

Voorbeeldgesprekken met coach Sam

Academische partners

Leids Universitair Medisch Centrum
Universiteit Leiden
Technische Universiteit Delft
Universiteit Twente
eScience Center
Trimbos