In september 2023 is het Perfect Fit programma met de digitale coach van start gegaan. Inmiddels hebben de laatste deelnemers het programma afgerond en is coach Sam offline gegaan. 🏁

 

Hoe is het verlopen?

Ongeveer 16 weken lang gingen de deelnemers aan de slag met coach Sam, een digitale coach waarmee ze dagelijks konden chatten op hun telefoon. Samen met coach Sam bereidden deelnemers zich eerst voor op het stoppen met roken en meer bewegen, met behulp van gesprekken, oefeningen en verschillende video's. Daarna brak de dag aan om te stoppen met roken πŸ›‘. Vanaf dat punt was coach Sam er ter ondersteuning en om elke week samen terug te kijken naar hoe het is gegaan.

Deelnemers kregen ook een smartwatch te leen ⌚, waarmee gemeten werd hoeveel stappen iemand dagelijks zette tijdens het Perfect Fit programma. Zo kon coach Sam elke dag een persoonlijk stappendoel geven dat haalbaar maar uitdagend was. 

Om het programma af te ronden keken de deelnemer en Sam terug naar hoe het programma was verlopen en hoe ze ook na het programma met hun doelen verder konden.

De echte resultaten van het onderzoek laten nog even op zich wachten, maar de eerste indrukken uit contact met deelnemers lijken positief. Zo gaven sommige deelnemers aan dat de oefeningen goed bevallen zijn en de voorbereiding zou hebben geholpen om β€œde knop om te zetten” βœ…. Er werd ook wel eens aangegeven dat er misschien wat meer variatie in de oefeningen binnen het programma zou mogen. Daarnaast hebben we het idee dat het persoonlijk stappendoel goed leek te bevallen πŸšΆβ€β™€οΈ, hoewel er soms wat technische problemen waren met de smartwatch verbinding. Hier zullen we nog hard mee aan de slag gaan. 

 

Hoe nu verder?

Voor de deelnemers gaat het onderzoek nog even door: zij ontvangen nog een aantal vragenlijsten, tot een jaar na het einde van het programma. Deze vragenlijsten kunnen we vergelijken met de vragenlijst die deelnemers kregen voorafgaand aan het programma. πŸ“ˆ Op die manier kunnen we evalueren hoe deelnemers het Perfect Fit programma hebben ervaren en of het programma met coach Sam heeft kunnen helpen bij stoppen met roken en meer bewegen. De vragenlijsten zijn dus enorm waardevol voor het onderzoek, ook als iemand het programma niet helemaal heeft afgerond. Veel dank aan alle deelnemers voor het invullen! πŸ™Œ

Wij gaan de komende tijd aan de slag met de analyse van alle gegevens. Daarnaast onderzoeken we hoe coach Sam in de toekomst beschikbaar kan blijven. 

Academische partners

Leids Universitair Medisch Centrum
Universiteit Leiden
Technische Universiteit Delft
Universiteit Twente
eScience Center
Trimbos